Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1745
Man riding chariot ©NaturalWorldHeritageSites.org/TARA/David Coulson
Tassili n’Ajjer, of “Plateau van Rivieren”, is een uitgestrekt zandsteenplateau in het zuidoosten van Algerije, op de grens met Libië, Niger en Mali. Dit maanlandschap, met een oppervlakte van 72.000 km2, is van groot geologisch en archeologisch belang en bevat een van de belangrijkste groepen prehistorische grotkunst ter wereld. Meer dan 15.000 tekeningen en gravures illustreren de klimaatveranderingen, de migratie van dieren en de evolutie van het menselijk leven aan de rand van de Sahara-woestijn. Tot de onderwerpen behoren grote wilde dieren zoals giraffen, antilopen en krokodillen; kuddes vee en mensen die zijn afgebeeld als jagers en dansers.
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1-365
Foto: De jacht op giraffen in de Sahara-woestijn ©NaturalWorldHeritageSites.org/TARA/David Coulson
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1-1545
https://www.africanworldheritagesites.org/

De ouderdom van de vroegste afbeeldingen in Tassili n’Ajjer is onzeker en de schattingen lopen uiteen van de 7e tot de 5e eeuw v. Chr. De schattingen zijn gebaseerd op studies van archeologen en ook van deskundigen op andere wetenschappelijke gebieden die kijken naar opgravingen, fauna, klimaat, soorten wapens en inscripties. Op basis van de stijl en de inhoud van de afbeeldingen zelf dateren de deskundigen ze in vier chronologische perioden.
De oudste gravures, die soms “Ronde Koppen” worden genoemd vanwege de menselijke vormen, dateren van vóór 4.500 v. Chr. Zij tonen een groene savanne, wemelend van het dierenleven, in schril contrast met de dorre woestijn van vandaag. Onder de vroegste werken zijn afbeeldingen van de uitgestorven reuzenbuffel.
De volgende fase staat bekend als “Bovidian” (Eng.), vanwege de vele pastorale voorstellingen van vee en herders met bogen. Op grond van ander bewijsmateriaal kunnen deze afbeeldingen worden gedateerd rond 4500 – 4000 v. Chr., wat overeenkomt met de komst van het vee in Noord-Afrika.
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1--716
Foto: Rotsschildering van een dansvoorstelling, Tassili-n-Ajjer, Algerije, toegeschreven aan de Sahara-periode van neolithische jagers (ca. 6000-4000 v. Chr.). Jean-Dominique Lajoux
De derde “paardenfase” wordt gedateerd op 2000 v. Chr. en het verschijnen van paarden in dit gebied, terwijl de “kameel”-traditie opkomt in de laatste periode met de komst van het wiel, strijdwagens en schilden.
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1--140
Foto: Man op strijdwagen ©NaturalWorldHeritageSites.org/TARA/David Coulson
Een van de beroemdste afbeeldingen staat bekend als de “Rennende gehoornde vrouw” en werd gevonden in een afgelegen en moeilijk toegankelijke rotsformatie. Om die reden denken deskundigen dat de plek een ‘heiligdom’ kan zijn geweest en de vrouwenfiguur een godin.
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1---70
Foto: Rennende gehoornde vrouw, 6.000-4.000 v. Chr., pigment op rots, Tassili n’Ajjer, Algerije ©Khan Academy
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1---308
Foto: Zand en rotsen, Tassili n’Ajjer, Algerije (foto: Akli Salah, CC BY-SA 4.0)
De geologische formaties van geërodeerde zandsteen zijn ook van uitzonderlijk landschappelijk belang en omvatten meer dan 300 natuurlijke bogen.
Tassili n’Ajjer Nationaal Park, Algerije 1----120
Foto: Natuurlijk geërodeerde rotsboog ©NaturalWorldHeritageSites.org/TARA/David Coulson
Tassili n’Ajjer werd in 1982 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Source: websites